weet ik veel - یادگیری زبان هلندیWeet ik veel

In de nederlandse taal, wanneer je wilt zeggen dat je iets niet weet, kun je de uitdrukking gebruiken: "Weet ik veel"! Dat is afkomstig van een Joodse gezegde en betekent dat men niet veel ervan weet.

اصطلاح «weet ik veel» در زبان هلندی به معنی «نمی‌دانم» است برخلاف معنای ظاهری آن و ریشه آن یک اصطلاح یهودی است.

Weet ik niet

Nou, waarom zegt men dan "weet ik niet" in plaats van "ik weet het niet"? Het antwoord is dat je allebei kunt gebruiken. Alleen, zoals in vele andere gevallen, kun je de zin beginnen met het object beginnen. In dat geval komt het werkwoord in de tweede positie en daarna de subject. 

Dan wordt het "Dat weet ik niet". Let er ook wel op dat in dit geval zou je het lidwoord "het" niet gebruiken, maar dat wordt vervangen door "dat". En dan in gesproken taal, zou je eventueel het woord "dat" ook weglaten. Dan wordt het "Weet ik niet". 

در زبان هلندی جمله «ik weet het niet» به معنی نمی‌دانم را می‌توان به اشکال زیر نیز نوشت. توجیه گرامری آن اینست که مفعول به ابتدای جمله منتقل شده و سپس فعل در مکان دوم قرار دارد. دقت کنید که از het در ابتدی جمله استفاده نمی‌شود و به جای آن از dat برای تاکید استفاده می‌شود. بعلاوه در محاوره معمولا این مفعول حذف می‌شود.
Ik weet het niet.
Dat weet ik niet.
Weet ik niet.

Weet ik wel

Hetzelfde geldt voor het positieve geval. Je kunt zeggen "Ik weet het" of als je dat wil benadrukken "Ik weet het wel". Je kunt de zin ook met het object beginnen en/of het object weglaten. Andere vormen van deze zijn als volgt.

در جملات مثبت نیز مانند بالا می‌توان مفعول را در ابتدای جمله قرار داد و یا حذف کرد. کلمه wel را نیز بعنوان تاکید می‌توان اضافه کرد.
Ik weet het.
Dat weet ik.
Weet ik.
Ik weet het wel.
Dat weet ik wel.
Weet ik wel.


Reacties

۲ تبلیغات